VAKANTIEHUIS KOPEN

Vakantiehuis kopen in Italië

Vakantiehuis kopen in ItaliŽ

Wonen in ItaliŽ, in je eigen vakantiehuis. Het klinkt mooi en het is het ook over het algemeen. Zeker in de zomermaanden is het in ItaliŽ goed toeven en de kans is vrij groot dat je tijdens je reis door dit prachtige land ergens een keer een bordje 'te koop' bij een prachtig oud huis ziet staan. Dan kun je zomaar ineens verliefd worden op dat huis en niets liever meer willen dan het kopen om voortaan elke vakantie en elk vrij moment naar je vakantiehuis in ItaliŽ te kunnen gaan. Op zich is daar niets mis mee, maar over de aanschaf van een tweede huis kun je toch het beste nog even een paar nachtjes slapen. Een goede voorbereiding is noodzakelijk.

OriŽntatie op de (vakantie)huizenmarkt
ItaliŽ is een populaire vakantiebestemming en dat geldt zeker in het hoogseizoen. Doordat het een gewild vakantieland van veel Europeanen is, is het aanbod aan tweede woningen er ook vrij groot. Een gezellig chaletje in de Alpen of een mooie villa op een heuvel in Toscane, vrijwel alles kun je er vinden als recreatiewoning. Je moet alleen jezelf niet blind staren op alleen de schitterende omgeving. De prijzen van huizen in ItaliŽ zijn al jarenlang behoorlijk stabiel en zijn niet overdreven laag te noemen. Recreatiewoningen zijn natuurlijk altijd wel iets goedkoper dan 'normale' huizen, maar verwacht geen huizen voor een spotprijs.

Prijzen in hoogseizoen het hoogst
De vakantiemakelaars in de meest drukke regio's zoals Toscane, de gebieden rond de Italiaanse meren in het noorden en Liguria (Italiaanse Riviera) zijn zich zeer zeker bewust van de populariteit van hun werkgebied. Je zult er in je enthousiasme misschien niet zo bij stilstaan, maar de prijzen van vakantiewoningen zijn in het hoogseizoen in deze streken regelmatig aanzienlijk hoger dan tijdens bijvoorbeeld de wintermaanden. Goed om te weten en goed om in je achterhoofd te houden. Geduld is een schone zaak dus. Je kunt de tussenliggende tijd meteen ook mooi gebruiken om jezelf goed voor te bereiden op het kopen van een tweede woning in ItaliŽ.

Geregistreerde (recreatie)makelaar in ItaliŽ
Alleen al omdat de Italiaanse taal niet voor iedereen even eenvoudig te begrijpen is, is het bijna wel een must om een goede aankoopmakelaar in de arm te nemen. Iemand die op de hoogte is van de lokale markt en gebruiken. Let er op dat je een erkende makelaar zoekt. Dat is in ItaliŽ op zich prima geregeld, de meeste makelaars voldoen aan de eisen dat ze een vakopleiding hebben gedaan, dat ze ervaring hebben opgedaan, dat ze een beroepsaansprakelijkheidsverzekering hebben en dat ze van de gemeente waar ze opereren een makelaarsvergunning hebben gekregen. Je kunt erkende makelaars vinden via de kamer van koophandel (Camera di Commercio) in ItaliŽ.

Alleenrecht op verkoop
Als je eenmaal weet in welke regio je op zoek bent naar een vakantiehuis, dan kun je wat meer rond gaan kijken naar wat er voor recreatiewoningen te koop staan. Kijk altijd goed of een huis misschien bij meerdere (recreatie)makelaars te koop staat. Op die manier kun je al een flinke slag staan in het onderhandelen over de beste prijs omdat ťťn en hetzelfde huis soms bij de ene makelaar voor een lager bedrag te koop staat dan bij de andere. Zeker als een makelaar je niet kan zeggen dat hij het exclusieve alleenrecht heeft op de verkoop is de kans groot dat het huis nog ergens anders te koop staat.

Kostenplaatje optellen
Je bent op zoek naar een vakantiehuis in ItaliŽ en hebt misschien ontdekt dat in de minder toeristische gebieden de huizen, zeker op het platteland, aanzienlijk goedkoper zijn. Helemaal leuk en je wordt enthousiast over een oude villa in een sfeervol dorpje in de zon. Bedenk je meteen dat een oude villa met een relatief lage vraagprijs misschien niet voor niets zo'n lage vraagprijs heeft.

Alleen het neertellen van de vraagprijs is niet het enige dat je moet kunnen. Misschien heb je een goed gevulde spaarrekening en zie je jezelf binnenkort al op het zonovergoten terras van de villa aan een wijntje zitten nippen. Maar ook hier geldt, dat een goede voorbereiding en berekening van het totale kostenplaatje eerst moet gebeuren.

Renovatie
Een oude villa met een lage vraagprijs betekent over het algemeen dat er nogal wat achterstallig onderhoud aan de villa is. Je hoeft het misschien niet meteen op de foto's op het internet te zien, maar het kan zomaar zijn dat er nog erg veel verbouwd of hersteld moet worden aan je vakantiehuis voordat je erin kunt. Renovatiekosten kunnen flink oplopen en die zul je dus wel degelijk in je begroting en bij het totale kostenplaatje op moeten tellen. Bedenk daar dan bij dat in ItaliŽ heel veel panden op ťťn of andere monumentenlijst staan. Dat bemoeilijkt de mogelijkheden tot het opknappen van je vakantievilla soms aanzienlijk.

Geometra
Om uit te vinden in hoeverre dit het geval is, kun je misschien het beste op zoek gaan naar een lokale 'Geometra'. Dit is een persoon of bedrijf dat gespecialiseerd is in renovatie en verbouwingsprocessen. Hij zal je vakantiehuis bekijken, doornemen wat er aan moet gebeuren, bouwtekeningen maken die bij de gemeente grote kans van slagen hebben, offertes opvragen en tijdens een eventuele daadwerkelijke verbouwing toezicht houden voor je. Zonder de diensten van een degelijke geometra zul je ongetwijfeld tegen allerlei bureaucratische muren aan gaan lopen in ItaliŽ.

Onderhoud
Maar, met verbouwingskosten in je begroting opnemen ben je er nog niet. Wat denk je van het onderhoud van je villa? Of je chalet? Of je recreatiebungalow? Hoe groot, klein, oud of nieuw je vakantiehuis ook is dat je wilt kopen, het zal onderhoud nodig hebben. Dit gaat je tijd en geld of allebei kosten.

Zeker wanneer je zelf niet voldoende vrije dagen hebt om tijdens je vakanties niet alleen maar met het onderhoud van je vakantiehuis bezig te kunnen zijn, is het raadzaam om eens rond te kijken naar mensen of organisaties die het onderhoud voor je uit kunnen voeren. Schilderen, de tuin bijhouden of gewoon simpelweg het water in het zwembad op gezette tijden reinigen. Kleine dingetjes, maar wel dingetjes om in je begroting en voorbereiding mee te nemen.

Trullo in Puglia
Een tweede woning zoeken in ItaliŽ hoeft niet heel moeilijk te zijn. In Nederland allen al zijn best veel makelaars te vinden die zich gespecialiseerd hebben in de tweede huizenmarkt voor ItaliŽ. Ook de Italianen zelf kopen de laatste jaren steeds vaker een tweede huis om ergens op het platteland een paar dagen rust te hebben. Vakantiehuizen zijn dus een populair goed in ItaliŽ. Als je iets echt unieks en leuks zoekt als recreatiewoning, dan zou je eens kunnen kijken naar een zogenaamde trullo in de regio Puglia. Deze kleine, ronde huisjes van gestapelde stenen met een puntdak worden steeds populairder als recreatiewoning. Zowel onder de Italianen zelf, als onder andere Europeanen. Als je een beetje je best doet, kun je in ItaliŽ dus nog echt hele originele en ontzettend leuke vakantiehuisjes kopen.

Vendesi
'Vendesi' zul je in ItaliŽ bij je vakantiehuis dat te koop staat op het bordje van de makelaar zien staan. Je kunt een huis in ItaliŽ vrijblijvend bezichtigen. Raadzaam is het om een aankoopmakelaar mee te nemen. En ook iemand die verstand van de bouwkundige staat van huizen heeft. Bekijk de staat van onderhoud goed, laat niet aan de verkopende makelaar merken of je enthousiast bent en laat je vooral goed informeren over de bijkomende kosten. Soms is de grond rondom een vakantiehuis of vakantievilla in eigendom van meerdere leden van een familie. Die moeten allemaal akkoord gaan met de prijs en dus kan onderhandelen over de prijs van de recreatiewoning die je wilt kopen een langdurig proces zijn in ItaliŽ.

Irrecovabile
Als je een bod wilt uitbrengen op de vakantiewoning die je in ItaliŽ wilt kopen, dan is het gebruikelijk dat dit schriftelijk, door middel van een formulier, gaat. Dit eerste bod heet de 'irrecovabile' en is meer dan zomaar een bod. Als de verkopende partij er meteen al mee akkoord gaat, dan zit je er juridisch ook al echt aan vast.

Het is ook gebruikelijk en aan te bevelen om bij het uitbrengen van het bod zelf de looptijd dat het bod geldt te bepalen. Als je deze looptijd kort houdt, dan kun je zelf daarna eventueel nog onder het bod uit zonder problemen. Tot slot verwacht de verkopende partij een cheque met een aanbetaling bij dit eerste bod. Het zorgt ervoor dat je serieus genomen wordt. Als het bod geweigerd wordt krijg je de cheque weer terug.

Koopcontract
Als het bod aanvaard wordt, dan zal er een voorlopig koopcontract bij een notaris worden opgesteld. Je vakantiewoning is dan in principe voor jou, maar je krijgt nog wel de tijd om de eventuele hypotheek te regelen. De hypotheek kun je afsluiten in ItaliŽ of in Nederland, maar houd er in beide gevallen rekening mee dat een hypotheek krijgen voor een tweede woning niet eenvoudig of goedkoop is. Nadat de notaris heeft nagekeken of er geen oude hypotheek of andere onregelmatigheden op de recreatiewoning rusten zal hij akkoord geven en kan het definitieve koopcontract (l'atto) ondertekend worden.

La dolce vita
Een vakantievilla of een leuk chaletje, een bungalow of een appartement kopen is in ItaliŽ prima te doen. Maar je moet je wel van te voren goed voorbereiden. Bekijk de locatie, denk na over de bereikbaarheid ervan en stel jezelf voor hoe het zal zijn om er elke vakantie heen te gaan. Als de kosten geen probleem vormen en je het onderhoud ook goed kunt regelen, dan is het kopen van een recreatiewoning in de zon het mooiste dat er is. En wanneer je goed oplet dat je het vakantiehuis voor een goede prijs koopt, dan kun je het zien als een prima investering doordat het huis later ook weer goed door te verkopen zal zijn.

Lees meer over: Vakantiehuis kopen... De juiste handleiding voor de aanschaf van uw droomhuis!

Vakantiehuizen met hoge kortingen?

Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!

Uw voordelen bij het gebruik van cookies

Cookies zijn kleine tekstbestanden die inzicht geven in surfgedrag, zodat duidelijk wordt hoe Holland-vakantiehuis.nl ook in de toekomst zo goed mogelijk kan blijven functioneren. Dankzij cookies krijgt u bijv. relevante advertenties te zien. Daarnaast gebruiken wij analytische cookies voor het meten van bezoekersaantallen, meten we de tijd dat mensen op onze website zijn maar krijgen we ook inzicht in hoe de bezoekers onze sites gebruiken. Die inzichten verwerken wij weer in verbetering van de website. Advertising cookies houden bij hoe vaak content is bekeken en voorkomen dat u te vaak de zelfde advertentie ziet. Tevens maken wij gebruik van gepersonaliseerde advertenties van Google. Bekijk de Google privacy- en voorwaarden op: https://policies.google.com/technologies/partner-sites

Cookies worden op uw eigen computer bewaard en onthouden o.a. instellingen en voorkeuren. Ze zijn altijd anoniem en bewaren dus nooit uw naam, adres, leeftijd of andere persoonlijke gegevens. U kunt cookies altijd verwijderen.

Holland-vakantiehuis.nl maakt gebruik van cookies om de site goed te laten functioneren en om het bezoek aan onze websites zo aangenaam mogelijk te maken. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Door gebruik te maken van onze websites of door hiernaast op 'Akkoord' te drukken gaat u akkoord met het gebruik van cookies.