VAKANTIEHUIS KOPEN

Vakantiehuis kopen in het buitenland

Vakantiehuis kopen in het buitenland

Bereikbaarheid van je recreatiewoning
Je kunt nog zo'n perfect huis gevonden hebben qua indeling, stijl, staat van onderhoud en omgeving, als het vanuit eigen land vrijwel onmogelijk is om er soepel en vlot naartoe te reizen, dan is het project in feite een beetje gedoemd om te mislukken. Een reis met veel hindernissen maken is één keer leuk, de tweede keer gaat ook nog wel, maar vanaf de tiende keer wordt het ronduit vervelend. En dat is zonde van het plezier dat je zou moeten beleven aan het kopen van een eigen vakantiehuis.

Bedenk van te voren dus goed wat je wilt op het gebied van bereikbaarheid. Wil je er elke keer met je eigen auto heen rijden? Of met het vliegtuig gaan? Rechtstreeks? En hoe kom je vanaf de luchthaven bij je vakantiehuis? Allemaal zaken om eens onder de loep te leggen als je een locatie voor je te kopen vakantiewoning gaat bepalen.

Wat is je budget?
Ook niet geheel onbelangrijk om aan het begin van je zoektocht vast te stellen is hoeveel geld je er voor (over) hebt. Een vakantiewoning zul je voor een groot deel vaak uit eigen vermogen moeten betalen. Je kunt in Nederland wel hypotheken afsluiten voor vakantiehuizen. Je kunt er zelfs voor kiezen om een buitenlandse hypotheekverstrekker in de arm te nemen. Maar het blijft veruit het goedkoopst en veiligst al je een vakantiehuis in het buitenland uit eigen middelen kunt bekostigen.

De prijs van een recreatiewoning wordt voor een groot deel bepaald door de locatie. In sommige gebieden in Frankrijk kun je voor een habbekrats een chalet kopen, terwijl je voor een simpel vakantieappartement in het zonnige zuiden een vermogen moet neertellen waar je in eigen land een villa voor zou hebben.

Vakantiemakelaars vergelijken
Juist in de aantrekkelijke gebieden voor tweede huizen in Europa, maar ook in andere delen van de wereld is het aanbod van recreatiemakelaars vaak groot. Je zult merken dat het zeker de moeite loont om bij alle vakantiemakelaars die huizen te koop hebben staan in de omgeving van jouw voorkeur te kijken. Vaak staat hetzelfde huis namelijk bij meerdere makelaars te koop. Voor een andere prijs. Door zomaar met de eerste de beste makelaar in zee te gaan betaal je soms eigenlijk veel te veel voor het vakantiehuis zonder het zelf te weten. Vooral in het buitenland worden er regelmatig prijsafspraken tussen vakantiemakelaars gemaakt. Zaak om zelf zoveel mogelijk kennis over de woning te vergaren dus.

Omgevingsfactoren
Waar een makelaar je als het goed is wel een eind in op weg kan helpen is inzage in de omgevingsfactoren die een rol spelen rondom de recreatiewoning die te koop zijn. Wat zijn de plannen van de gemeente of overheid in de (nabije) toekomst? Gaat er gebouwd worden in de buurt? Ligt er een natuurgebied met een beschermde status? Komt er een vliegveld vlak achter het te koop staande huis? Allemaal dingen om rekening mee te houden voordat je besluit om een huis in het buitenland aan te schaffen of niet. Zelf heb je vaak geen enkele kennis van de overheidsplannen in het buitenland. Iets om je in te verdiepen, met hulp van iemand die de lokale situatie goed kent.

Voorzieningenniveau omgeving
Het is ook handig om je af te vragen wat je precies verwacht van je verblijf in een eigen vakantiehuis. Als je voornamelijk op zoek bent naar rust en helemaal tevreden bent met het getjilp van de volgens in het bos, dan zul je andere eisen aan de omgeving moeten stellen dan wanneer je wel houdt van een hoog voorzieningenniveau dichtbij de deur. Wil je 's avonds even gezellig een terrasje pikken of niet? Ga je regelmatig uit eten of kook je liever in een luxe keuken in je eigen vakantiewoning? Wil je winkels op loopafstand of is één keer per week voorraad inslaan ook prima? Denk er over na en zet voor jezelf op een rijtje of de omgeving van het te koop staande vakantiehuis je kan bieden wat je zoekt.

Ga ter plaatse kijken
Een tweede woning kopen van afstand is via internet niet heel moeilijk, maar niet aan te bevelen. Als je jezelf thuis eenmaal georiënteerd hebt op locatie, omgeving en prijzen dan zul je via het aanbod van diverse recreatiemakelaars of via sites zoals wereldvakantiewoningen.nl een eerste keus kunnen maken voor huizen die je op het eerste gezicht aanstaan. Met de keuzes die je gemaakt hebt kun je dan naar de locatie zelf afreizen, wat je meteen een nog beter beeld van de bereikbaarheid zal geven.

Staat van onderhoud
Een eerste belangrijk punt om grondig te checken is de staat van onderhoud van het vakantiehuis dat je op het oog hebt. Is het schilderwerk op orde? Hoe is de elektriciteit er aan toe? Liggen er moderne voorzieningen voor gas en water of kun je binnen enkele jaren een grote renovatie verwachten? Allemaal zaken om eens aandachtig te bestuderen. Liefst met iemand bij je die echt verstand van dergelijke zaken heeft. Met wat verf of andere lapmiddelen kan de verkopende partij soms een hoop verdoezelen aan achterstallig onderhoud. Een vakkundig oog kan je helpen om die verdoezelingen te herkennen.

Bouwkundige staat
Wat je in het buitenland bij een te koop staande recreatiewoning ook even na moet (laten) lopen is de bouwkundige staat van het pand. In Nederland geldt al dat vakantiehuizen vaak volgens iets minder strikt eisen worden gebouwd. Dat is in het buitenland in veel gevallen helemaal het geval. Er wordt soms beknibbeld op kosten voor zaken waarop beter niet beknibbeld had kunnen worden.

Laat daarom altijd een onafhankelijk persoon met verstand van bouwconstructies en de staat hiervan door de woning gaan. er moet goed gekeken worden naar de staat van de constructie van het recreatiehuis. Is het nog stevig genoeg? Voldoet het nog aan de veiligheidsnormen? Wellicht is het checken van de bouwkundige staat even een investering, maar wel één die de moeite loont.

Servicekosten en onderhoudskosten
Het vakantiehuis van je dromen kopen is één ding, maar het vakantiehuis van je dromen naar behoren bijhouden is een ander. Je bent er qua kosten niet met alleen de aanschaf van je recreatiewoning. Je zult je ook moeten verdiepen in de kosten die het met zich mee gaat brengen op het gebied van onderhoud. In veel appartementencomplexen in het buitenland is het gebruikelijk dat er een vereniging van eigenaren bestaat. Je zult na het kopen van de vakantiewoning dan een verplicht bedrag moeten betalen aan die vereniging. In ruil daarvoor regelen zij zaken die te maken hebben met groot onderhoud. Zoals het schilderwerk, de eventuele tuin, de ramen et cetera.

Belastingen ter plaatse
Maar met de kosten voor het onderhoud alleen ben je er nog niet voor wat extra, bijkomende en terugkerende kosten betreft. Wat denk je bijvoorbeeld van plaatselijke belastingen? Door het kopen van een vakantiewoning in het buitenland krijg je ook te maken met het moeten betalen van plaatselijke heffingen en belastingen. Hierbij moet je denken aan zaken zoals belasting op grondeigendom of heffingen voor afvalinzameling en dergelijke. Natuurlijk moet je ook nog rekening houden met gas, water, licht en rioolheffingen. Net zoals je ook in het buitenland moet betalen voor telefoon en televisie aansluitingen, al zal dat over het algemeen niet aan de gemeente zijn.

Belasting Nederland
Als je een vakantiehuis in het buitenland in bezit hebt, dan zul je niet alleen te maken krijgen met de plaatselijke of gemeentelijke belastingen, maar ook met een extra belasting aanslag van de Nederlandse belastingdienst. Het hebben van een eigen vakantiewoning wordt door de Nederlandse belastingdienst gezien als eigen vermogen. Hierover moet je belasting betalen. Bezit en eigen vermogen vallen in belastingbox 3. Je zult de waarde van je recreatiewoning door moeten geven aan de belastingdienst en over dit bedrag zul je een extra aanslag kunnen verwachten.

Verhuren toegestaan of niet
Misschien heb je plannen om een vakantiehuis in het buitenland te kopen met de inzet dat je het huis kunt verhuren in de tijden dat je er zelf geen gebruik van maakt. Op die manier kun je iets terugverdienen op de aanschafprijs van je vakantiewoning. Geen gek idee, zeker niet als het huis in een toeristisch aantrekkelijk en populair gebied staat. Maar, voordat je een recreatiewoning gaat aanschaffen moet je dan wel altijd eerst even goed informeren bij de gemeente in het buitenland waar het huis staat. Je moet navragen of het toegestaan is om het huis onder te verhuren aan derden. In sommige landen en plaatsen is het namelijk niet zomaar zonder meer toegestaan om huizen te verhuren. Goed dus om hier van te voren even navraag naar te doen als je de insteek hebt om je recreatiewoning te willen verhuren.

Bungalow op park
Een relatief makkelijke manier om een huis in het buitenland te kopen als investering is om een recreatiehuis te kopen op een park. Vaak worden parken gebouwd door projectontwikkelaars of door de grote recreatie organisaties uit Europa. Je kunt op een dergelijk park een bungalow kopen en de rest in feite aan de maatschappij die het park beheert overlaten. Zij zullen de verhuur van het huisje voor hun rekening nemen. Zelf krijg je vaak een beperkt aantal weken per jaar toegang tot je recreatiewoning. En je krijgt uiteraard een deel van de huuropbrengsten. Zeker als je het kopen van een vakantiehuis puur als gunstige investering voor je spaargeld ziet is deze manier van kopen een prima mogelijkheid.

Wintersport vanuit je eigen huis
Dergelijke bungalow of chaletparken tref je vaak aan in wintersport gebieden. Ergens in de buurt van een populair skigebied wordt dan een nieuw vakantiepark gepland, waarop men de te bouwen bungalows 'in de markt' zet voor verkoop. Je koopt dan al het huis voordat het überhaupt gebouwd is. Ook zal de grond waarop het vakantieverblijf gebouwd wordt over het algemeen in bezit blijven van de parkeigenaar. Dit heeft voor jou een gunstig effect op de aanschafprijs. Die zal relatief laag zijn, vergeleken bij soortgelijke bungalows op privé grond. Wanneer je een bungalow of chalet koopt op een dergelijk park, dan weet je zeker dat je een paar weken per jaar goedkoop op wintersport kunt.

Buitenlandse koopovereenkomst
Bij het kopen van een huis hoort een koopovereenkomst. Zeker bij het kopen van een vakantiehuis. Bij transacties in het buitenland moet je er op staan dat er een deugdelijk koopcontract wordt opgesteld voor de verkoop van de recreatiewoning. Over het algemeen wordt dit contract opgesteld door een notaris. In het buitenland kunnen dergelijke zaken soms heel veel tijd en geld in beslag nemen. Laat je van te voren goed informeren over de gebruikelijke gang van zaken in het land waar je een vakantiewoning op het oog hebt zodat je niet voor verrassingen en onverwachte hoge kosten komt te staan. Een vakantiemakelaar die gespecialiseerd is in het land van jouw keuze kan je hierin goed van advies voorzien.

Cultuur en gewoonten
Nog een laatste puntje van aandacht bij het kopen van een vakantiewoning in het buitenland is om je vooraf te verdiepen in de cultuur en gewoonten die gelden in het gebied of de streek waar je een huis wilt kopen. Je zult er weliswaar niet het hele jaar gaan wonen, maar als het goed is toch betrekkelijk veel tijd gaan doorbrengen. Het is dan wel zo prettig als je geaccepteerd wordt door de lokale bevolking. Dit proces verloopt het beste als je jezelf een beetje hebt ingeleefd in de algemeen geldende gewoonten. Dan kun je het verloop van dingen beter begrijpen en loop je minder kans om zelf uit de bocht te vliegen met onaangepast gedrag ter plaatse. Als je vooraf weet waar je aan toe bent, dan weet je meteen of de cultuur ter plaatse past bij jouw persoon en gezin.

Specifieke informatie landen
Hieronder vind je nog specifiekere informatie over het aanschaffen van een recreatiewoning in één van onderstaande landen (klik op het land voor meer informatie).

Lees meer over: Vakantiehuis kopen... De juiste handleiding voor de aanschaf van uw droomhuis!

Vakantiehuizen met hoge kortingen?

Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!

Uw voordelen bij het gebruik van cookies

Cookies zijn kleine tekstbestanden die inzicht geven in surfgedrag, zodat duidelijk wordt hoe Holland-vakantiehuis.nl ook in de toekomst zo goed mogelijk kan blijven functioneren. Dankzij cookies krijgt u bijv. relevante advertenties te zien. Daarnaast gebruiken wij analytische cookies voor het meten van bezoekersaantallen, meten we de tijd dat mensen op onze website zijn maar krijgen we ook inzicht in hoe de bezoekers onze sites gebruiken. Die inzichten verwerken wij weer in verbetering van de website. Advertising cookies houden bij hoe vaak content is bekeken en voorkomen dat u te vaak de zelfde advertentie ziet. Tevens maken wij gebruik van gepersonaliseerde advertenties van Google. Bekijk de Google privacy- en voorwaarden op: https://policies.google.com/technologies/partner-sites

Cookies worden op uw eigen computer bewaard en onthouden o.a. instellingen en voorkeuren. Ze zijn altijd anoniem en bewaren dus nooit uw naam, adres, leeftijd of andere persoonlijke gegevens. U kunt cookies altijd verwijderen.

Holland-vakantiehuis.nl maakt gebruik van cookies om de site goed te laten functioneren en om het bezoek aan onze websites zo aangenaam mogelijk te maken. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Door gebruik te maken van onze websites of door hiernaast op 'Akkoord' te drukken gaat u akkoord met het gebruik van cookies.