VAKANTIEHUIS KOPEN

Handleiding vakantiehuis kopen

Handleiding vakantiehuis kopen

Je denkt erover om een vakantiehuis te kopen. Dit is een leuke gedachte en meteen ook één die bijna iedereen wel eens heeft misschien. Maar het is ook iets dat niet heel veel mensen daadwerkelijk (kunnen) realiseren. Wat je in de eerste plaats nodig hebt voor het kopen van een vakantiehuis is kapitaal. Dit zal voor het grootste deel eigen vermogen moeten zijn, want het financieren van een recreatiewoning met geleend geld van een bank of andere hypotheekverstrekker is vaak vrij lastig. Maar niet onmogelijk. Al is en blijft een zeker startkapitaal wel vrijwel altijd een vereiste.

Eigen startkapitaal
De hoogte van het kapitaal dat je zelf in moet leggen is natuurlijk wel geheel afhankelijk van de aanschafprijs van het tweede huis dat je wilt kopen. Een recreatiewoning kun je in allerlei prijscategorieën vinden. Wil je een klein chalet ergens in het noorden van Scandinavië aanschaffen, dan zal de prijs die je daarvoor moet betalen waarschijnlijk een heel stuk lager liggen dan die van een luxe villa ergens aan de Franse Côte d'Azur. De geldende huizenprijzen op de markt zijn dus bepalend voor het bedrag dat je nodig hebt om een tweede woning in de vorm van een vakantiehuis te kunnen kopen.

Bedenk vooraf wat je doel is
Naast de locatie van het huis is ook de manier waarop je de recreatiewoning die je wilt kopen wilt gaan gebruiken. Ga je het huis dat te koop staat alleen maar gebruiken voor je eigen weekenden en vakanties of koop je het vakantiehuis met het doel om het te gaan verhuren? Dit is een belangrijke keus om vooraf goed over na te denken. Het heeft namelijk invloed op de eventuele financiering die je kunt krijgen voor het aanschaffen van een vakantiewoning.

Vakantiehuis kopen alleen voor eigen gebruik
Wanneer je besluit dat je het vakantiehuis alleen voor jezelf of misschien wat familie en vrienden wilt gebruiken zonder dat je een vergoeding aan hen vraagt, dan is dit eigenlijk alleen mogelijk als je een flinke spaarpot hebt opgebouwd. De belastingdienst ziet een tweede woning voor recreatief gebruik in Nederland als eigen vermogen. En dus zul je hier belasting over moeten betalen. De zogenaamde vermogensrendementheffing uit box 3 (2017). Ook financiële instellingen die een eventuele hypotheek zouden moeten verstrekken zijn terughoudender op het moment dat je besluit een gekochte vakantiewoning niet te gaan verhuren.

Vakantiehuis kopen voor de verhuur
Met bovenstaande zaken zoals vermogensbelasting en terughoudendheid van hypotheekvertrekkers heb je ook te maken als je beslist dat je het tweede huis dat je wilt aanschaffen wel gaat verhuren, maar juist het feit dat je met de woning inkomsten kunt genereren door het te verhuren biedt wel meer (financiële) ruimte. Niet alleen kijken hypotheekverstrekkers anders naar2 de situatie doordat je huurinkomsten zult genereren, in sommige gevallen zal ook het bedrag dat je aan de belastingdienst moet betalen anders en wellicht lager zijn.

Hoe vind je een vakantiehuis?
Niet alleen de financiering is een punt om bij stil te staan, ook de manier waarop je het chalet of de villa wilt kopen is iets om je vooraf goed in te verdiepen. Je kunt er voor kiezen om zelf op zoek te gaan naar een recreatiewoning. Als je iets zoekt in eigen land, dan is dit nog wel te doen. Maar als je een tweede huis in het buitenland zoekt, dan wordt het zelfstandig zoeken al een stuk lastiger. In de meeste gevallen zul je bij een vakantiemakelaar het beste af zijn. Een makelaar die gespecialiseerd is in vakantiehuizen heeft een prima overzicht van wat voor woningen er in een bepaald gebied te vinden zijn.

Vakantiemakelaar
Makelaars die gespecialiseerd zijn in recreatiewoningen zijn overal te vinden. Op Wereldvakantiehuis staan meer dan 10.000 vakantiehuizen te koop die door makelaars over heel Europa worden geplaatst. Dagelijks vindt een update plaats zodat het aanbod altijd up-to-date is. Een makelaar brengt vraag en aanbod samen en is een prima start om uit te vinden welke vakantiehuizen er te koop staan. Vooral voor huizen in het buitenland is het een heel handig principe om gebruik te maken van de diensten van een recreatiemakelaar. Maar ook als je op zoek bent naar een tweede woning in eigen land is het in de arm nemen van een makelaar vaak toch wel aan te bevelen. Zelf zoeken en onderhandelen is nu eenmaal niet altijd even eenvoudig.

Vakantiehuis als investering
Veel vakantiewoningen staan op speciaal daarvoor bestemde parken. Deze recreatieparken vind je in zowel eigen land als in het buitenland. Als je het kopen van een eigen vakantiehuis vooral ziet als investering, dan is het kijken naar de mogelijkheden om een chalet of villa te kopen op een park voor vakantiewoningen een goede optie. Vaak koop je het huis dan geheel uit eigen vermogen omdat hypotheekvertrekkers tweede huizen op een park bijna niet willen financieren. Voordeel van deze constructie is wel dat de parkeigenaar je in veel gevallen de zaken die komen kijken bij de verhuur van je vakantiehuis volledig uit handen neemt.

Vakantiewoning op een park
Hierbij kun je denken aan een overeenkomst die je sluit met de parkeigenaar over de, soms nog te bouwen, recreatiewoning. De parkeigenaar, vaak een grote speler op de markt van recreatiewoningen, gebruikt jouw eigen vermogen samen met dat van andere gegadigden om de bouw van het park te financieren. Jij krijgt in ruil hiervoor een vast aantal weken toegang tot je eigen recreatiewoning en de parkeigenaar verhuurt het huis de overige weken. Waarbij je zelf geen risico loopt, het huis niet hoeft te onderhouden en je geen moeite hoeft te doen om de benodigde bezettinggraad te halen. Een deel van de huurinkomsten is voor jou en een ander deel voor de parkeigenaar.

Onderhoud van een vakantiewoning
Een punt om zeker niet te vergeten in het hele kooptraject is het onderhoud van een vakantiehuis. Je wilt een vakantiehuis waarschijnlijk hebben om er te genieten van je vrije tijd, niet om er je halve vakantie rond te zeulen met verfkwasten, tuinharken of huishoudelijke apparaten. Maar, ook een recreatiewoning heeft onderhoud nodig. Als het tweede huis zich in eigen land bevindt, dan is het nog wel te doen om dit in eigen beheer te houden, maar zeker bij woningen in het buitenland zul je goed moeten nadenken over hoe je gaat zorgen dat de waterleiding niet bevriest of dat de tuin totaal overwoekerd raakt.

Onderhoudscontract
Zeker wanneer een recreatiewoning of vakantievilla ergens op een georganiseerde locatie voor vakantiehuizen te koop wordt aangeboden, zit er vaak ook wel een module voor het onderhoud in de overeenkomst. Je kunt tegen betaling zaken uit handen laten nemen en de zorgen over de woning op het moment dat je er niet zelf aan een ander, vaak (via) de verkopende partij, overdragen. Dit geeft je de luxe van echt vakantievieren op het moment dat je naar de vakantiewoning toe gaat. Maar brengt ook extra kosten met zich mee die je in zult moeten calculeren.

Eigen grond of niet?
Nog een aandachtspunt is het feit of de woning op eigen grond staat of niet. Wanneer je een luxe, vrijstaande villa ergens in de bossen wilt kopen, dan zal dit vaak wel het geval zijn. Maar wanneer je denkt over het als investering aanschaffen van een chalet op een wintersportpark in de bergen, dan is de kans groot dat de verkoop geschiedt op basis van pacht van de onderliggende grond. Dan ben je echt alleen eigenaar van de woning zelf, niet van het terrein waar het op staat. Dit heeft invloed op de prijs, maar ook op de verkoopwaarde van de woning.

Regels en belastingen
De locatie van vakantiehuizen is in geval van het kopen van een vakantiehuis zeker iets om je in te verdiepen. En dan niet alleen op het gebied van aanwezig zijn van aantrekkelijke (toeristische) voorzieningen, maar ook op het gebied van plaatselijke regels en belastingen. Zelfs in eigen land kunnen per gemeente bepaalde zaken afwijken van die in je eigen gemeente. Denk hierbij aan zoiets als forensenbelasting. Dit wordt niet overal geheven, maar kan wel van toepassing zijn. Verdiepen in de hoogte van waterschapsbelasting, het rioolrecht en diverse gemeentelijke belastingen is ook zeker iets om even te doen. Zo voorkom je dat je voor verrassingen komt te staan.

Vakantiewoning handleiding
Je hebt hierboven kunnen zien dat er nogal wat stappen zijn om vooraf over na te denken bij het aanschaffen van een te koop staand vakantiehuis. Even kort op een rij gezet komt het volgende kijken bij het bepalen of de koop van een tweede woning haalbaar is:

  • Locatie bepalen
  • Eigen vermogen moet passen bij prijs van de recreatiewoning
  • Prijs van een vakantiehuis is bepalend voor financieringsmogelijkheden
  • Afwegen van alleen privégebruik of juist ook verhuur van de woning
  • Wil je verhuren in eigen beheer of via een verhuurpartner?
  • Wil je onderhoud in eigen beheer of via een onderhoudspartner?
  • Wil je grond pachten of juist niet?
  • Kies je voor een huis op een park of juist niet?
  • Contact opnemen met een passende vakantiemakelaar
  • Verdiepen in (plaatselijke) belastingen en regels
  • Voor- en nadelen afwegen van koopvorm
  • Besluiten of het huis geschikt is voor jouw wensen

Kopen van een vakantiehuis
Als je alle voor- en nadelen van een eigen vakantiehuis goed tegen elkaar hebt weggestreept, dan zul je, als je besluit het huis te kopen, een weloverwogen beslissing nemen. En zeker zijn van het feit dat je de woning ook daadwerkelijk kunt betalen. Niet alleen voor wat de aanschafprijs betreft, maar ook voor wat de bijkomende vaste lasten in de toekomst betreft. Als je een leuke recreatiewoning hebt kunnen vinden die voldoet aan al je wensen, dan ben je de koning te rijk tenslotte. En heb je wellicht ook nog eens een prima en een goed gevoel gevende investeringsmogelijkheid benut.

Lees meer over: Vakantiehuis kopen... De juiste handleiding voor de aanschaf van uw droomhuis!

Vakantiehuizen met hoge kortingen?

Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!

Uw voordelen bij het gebruik van cookies

Cookies zijn kleine tekstbestanden die inzicht geven in surfgedrag, zodat duidelijk wordt hoe Holland-vakantiehuis.nl ook in de toekomst zo goed mogelijk kan blijven functioneren. Dankzij cookies krijgt u bijv. relevante advertenties te zien. Daarnaast gebruiken wij analytische cookies voor het meten van bezoekersaantallen, meten we de tijd dat mensen op onze website zijn maar krijgen we ook inzicht in hoe de bezoekers onze sites gebruiken. Die inzichten verwerken wij weer in verbetering van de website. Advertising cookies houden bij hoe vaak content is bekeken en voorkomen dat u te vaak de zelfde advertentie ziet. Tevens maken wij gebruik van gepersonaliseerde advertenties van Google. Bekijk de Google privacy- en voorwaarden op: https://policies.google.com/technologies/partner-sites

Cookies worden op uw eigen computer bewaard en onthouden o.a. instellingen en voorkeuren. Ze zijn altijd anoniem en bewaren dus nooit uw naam, adres, leeftijd of andere persoonlijke gegevens. U kunt cookies altijd verwijderen.

Holland-vakantiehuis.nl maakt gebruik van cookies om de site goed te laten functioneren en om het bezoek aan onze websites zo aangenaam mogelijk te maken. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Door gebruik te maken van onze websites of door hiernaast op 'Akkoord' te drukken gaat u akkoord met het gebruik van cookies.